tisdag 10 maj 2011

Det här med pojkar och flickor

När jag gick på gymnasiet ville jag vara feminist. Kämpa för kvinnors rätt i samhället. Min bild av jämnställdhet var dock lite skev, men så rätt för mig då. Mitt blonda långa hår klippte jag av och färgade det svart, håret under armarna och på benen fick växa till en tät mörk skog, sminket kastade jag i soporna, bharna brände jag, kläderna skulle vara stora och gärna lite urtvättade...

Det var min mamma som mer än ofta fick lyssna till mina utlägg och åsikter om varför jag så radikalt skulle förändra mig. Varför ska man ha blont hår bara för att man är tjej? Det är mycket mer feministiskt att vara svart och ha kort hår. Tycker du att det är äckligt att jag har hår under armarna? Jag tror bestämt inte att du tycker att det är äckligt på en karl eller att karlar tittar snett på varandra i duschen för att de har kroppsbehåring? Sminka sig, vilket skit! Snacka om att vara flickig! Varför ska man slänga pengar på bhar bara för att de ska sitta uppe vid hakan? Mycket skönare att vara utan. Man ska inte lägga pengar på kläder då det finns så mycket annat att spenderar sina korvören på, typ godis ifrån cafeterian och kaffe på sunkiga rökiga cafér.

Nu var det ju så att jag egentligen gillade mitt blonda hår, tyckte att det var fult med hår på benen. Jag tycker fortfarande det är vackert med hår under armarna och låter det stundtals växa fritt. Att använda smink gör att jag känner mig snygg, pigg och rolig. Men jag kan abslout gå utan smink både till arbete och till ICA. Jag behöver använda en bh för annars får jag ryggbesvär. Det blir väldigt tungt och svettigt annars. Kläder är mycket trevligt!

Mina åsikter i gymnasiet var alltså inte mina egna. Något jag googlat på internet. Mina politiska åsikter var vänsterradikala, för det är väl så man ska tycka om man är feminist? Men det är så man ska vara under sin tonårstid. Det ska finnas utrymme för att testa nya vägar som man då är alldeles galet övertygad om att de är rätt. Jag älskar min mamma för att hon gav mig utrymme att göra som jag ville, att det inte fanns några pekpinnar om rätt och fel. Den egenskapen vill jag ge till min dotter.

Jag lärde mig mycket om vad jämställdhet är. Hur orättvist det är i vårt samhälle. Män har mer betalt än kvinnor och är ofta överrepresenterade i chefsyrken. Det vill jag lägga min kraft på! Jämställdhet för mig innebär att göra det DU vill, leva som DU vill. Gillar du smink, rosa och hästar kan du kämpa lika väl för kvinnors och mäns rättigheter. Åsikter och synsätt sitter inte i kläder eller materiella ting. Det sitter i tanken. I huvudet.

Vi klär Olivia i rosa för att jag tycker att det är fint. Men jag kan lika väl klä henne i blått, grönt, gult, lila mm. Rosa är för mig en färg. En färg som jag tycker är snygg. Sen gillar jag även volanger och spets. Vi ska uppfostra Olivia i en jämställd miljö. Det innebär för oss att det är både mamma och pappa som städar, stryker, klipper gräs, tapetserar, målar, tvättar bil, syr gardiner osv. Olivia ska få göra sina egna val i livet, vi ska stötta och finnas där även fast hon går klädd i Hello Kittty, kör motorcross, rakar av sig håret, tauerar sig eller blir isprinsessa. Man ska göra det som känns rätt för sig själv, leva som man vill, respektera andra. Då kan man stå för sina åsikter, när de kommer ifrån hjärtat. Och vad är egentligen coolare än en människa som kan stå upp för sig själv och andra!

Trevlig tisdag på er!

3 kommentarer:

  1. ÅÅ jag blir så glad lycklig och peppad av ditt inlägg!!!!

    SvaraRadera
  2. WORD!
    Fantastiskt inlägg!
    Kram/ Frida.

    SvaraRadera