måndag 22 februari 2010

Vecka åtta med vår lilla böna


Vår lille böna! I fredags fick vi äntligen se den lillle, som just var som en böna. Nervösa och med skenande hjärtslag satt vi och väntade på att få komma in till vår läkare. Tänk om vi inte fick se den lille? Men sicken tur vi hade! Vi såg bönan och det lilla hjärtat som tickade så fint. Det var en helt fantstisk upplevelse och vi längtar tills nästa gång. Bönan såg ut ha det så tryggt och skönt:) Enligt läkaren är jag i vecka 7-8, jag räknar som vanligt så den här veckan dansar vi in i vecka 8. Jag ser ljuset i tunneln, snart får jag kanske slippa illamåendet? Idag är vi lediga tillsammans och ska bara ta det lugnt, är helt slut efter att ha jobbat helgen.
Ha en bra start på veckan!



Vecka 8
Barnet:
Hjärtat bildas

Hjärtat, som nu har sin rätta form, slår med ungefär 150 slag i minuten. Det är dubbelt så snabbt som ett vuxet hjärta. Det är nödvändigt för att barnet ska växa och utvecklas samt för att blodet ska kunna transportera näringsämnen och slaggprodukter. Nu är hjärtats funktion och blodcirkulationen mer utvecklade.

Om vi tittar på huvudet kan vi se ansiktsdragen börja formas. Nu finns det en nästipp! Ögonen sitter fortfarande så långt ifrån varandra att de ser ut att sitta på huvudets sidor. Ögonlocken har nu börjat bildas, och öronen utvecklas både ut- och invändigt. Sinnesorganen är nu på plats.

Nu kan vi se de paddelformade händerna och ana var fingrarna kommer att sitta, och man kan se början till tår på fötterna. Nervsystemet är nu också på plats, för att barnet kan vrida på handleder och armbågar. Ditt barn rör sig redan! Fast du kommer inte att kunna känna det än på ett par veckor.

Barnet har nu plats för de primära inre organen. Nu ser vi hjärnstammen!

Mamman:
Första besöket hos barnmorskan

Upplever du humörförändringar? Det är hormonerna som spökar. Om du är trött och mår illa hela tiden är det inte så konstigt om du tappar humöret ibland. Inte konstigt alls.
Om du är van vid att träna regelbundet kan du fortsätta att göra det under hela graviditeten. Bara du lyssnar på din kropp. Om du inte gjort det tidigare – börja träna din bäckenbottenmuskulatur. Det förebygger problem med urinläckage senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar